<---

Чи можливо впоратися з кліматичними змінами та їх впливом на сільське гоподарство?

Метеорологи прогнозують, що протягом цього століття глобальні температури збільшаться на 1,5–5,9 ° C, і ці зміни значно вплинуть на середню кількість опадів. Передбачається, що дефіцит води буде найсерйознішою загрозою для стійкого сільського господарства. Рослини зазнають змін та будуть проявляти симптоми крайньої нестачі води в час, коли необхідний рівень вологи відсутній у ґрунті середовища їхнього існування. Це трапляється, коли рослини постійно втрачають воду через транспірацію або випаровування через високі температури, а втрата ґрунтової вологи не відновлюється. Надзвичайна посуха буде поширена на невизначені тривалі періоди часу. Дані умови поєднують нестачу води через дощ із високими температурами та радіацією і в даний час становлять найважливішу екологічну загрозу для виживання рослин та продуктивності врожаю.

Доведено, що стрес-посуха є важливим обмежувальним фактором для росту та розвитку рослин. Це заважає рослинам досягти максимального потенціалу росту, встановленого їх генотипами. Ріст рослини здійснюється за рахунок збільшення клітин їх поділу та диференціації та включає складну взаємодію генетичних фізіологічних подій. Стрес вологи впливає на ці події, оскільки порушення мітозу та втрата тургору призводить до обмеженого поділу клітин та утрудненого подовження клітин відповідно, що, в свою чергу, спричиняє знижений ріст.

На жаль, ми, як представники сільського господарства, не можемо напряму вплинути на кліматичні зміни, але ми можемо використовувати наявну ситуацію максимально ефективно завдяки новітнім технологіям. Сучасні прилади для вимірювання вологи ґрунту дозволяють розуміти наявність продуктивної вологи та приймати коректні рішення, що призводять до збалансованого використання ресурсів та запобігають фінансовим втратам.

ТОВ «Агро Флоу Систем» представляє на ринку України німецьку компанію AFS AGRO FLOW SYSTEM GmbH (Берлін). Компанія виробляє високоточне обладнання, яке вирішує основні проблеми, пов’язані з вологістю ґрунту, засоленістю та іншими параметрами.

Портативний прилад для вимірювання вологості ґрунту M-SM5 компанії ТОВ «Агро Флоу Систем вимірює наявність вологи в ґрунті на глибину до 60 см, при цьому крок вимірювання становить кожні 5 см. Дані вологості ґрунту записуються в пам’ять приладу з прив’язкою до часу та супутникових координат. В пам’яті приладу зберігається до 5000 замірів. Агроном може продивитись їх на екрані приладу або надіслати в хмарне сховище, де за комп’ютером, зробити детальній аналіз.