<---

Важливість контролю рівня вологості ґрунту

Щоб забезпечити сприятливий ріст культур, повинен бути відомий точний вміст наявної вологи в ґрунті, що змінюється залежно від погодних змін. Ґрунт заповнюється водою, якщо йде дощ чи тане сніговий покрив, але після цього вода поступово поглинається нижніми шарами ґрунту, і вологість доступного для рослин ґрунту зменшується. Тобто, говорячи про взаємозв’язок між вологістю ґрунту та польовими культурами, можна констатувати, що не вся вода в ґрунті доступна для споживання рослинами.
Якщо вміст вологи в ґрунті значно зменшиться до рівня нижче певного порогу та стане набагато нижче рівня кореневої системи, корінь вже не здатний буде всмоктувати воду, і капілярна мережа в корені переривається, в результаті чого корінь в’яне. Як тільки ця стадія буде досягнута, корінь більше не буде відновлюватися від в’янення, навіть якщо води вже досить для забезпечення споживання; тому необхідно, щоб вміст вологи в ґрунті зберігався вище нижньої межі, визначеної на цьому етапі.

Способи визначення вмісту вологи ґрунту.

• Вміст води в ґрунті можна безпосередньо визначити, використовуючи різницю у вазі до і після висихання зразка ґрунту, тобто співвідношення маси води та ґрунту.
Цей метод зазвичай називають термогравіметричним методом (або просто гравіметричним), коли виражають вміст води як вагу води над масою сухого ґрунту. Він є досить точним, але займає багато часу, так як зразок ґрунту необхідно відвести в лабораторію, де зважать та висушать при температурі 100-110 градусів за Цельсієм до постійної ваги. А це займає декілька днів і не дає можливості повторити в одному і тому ж місці.

• З більш сучасного вимірювального обладнання є датчики для вимірювання вологості ґрунту, призначені для оцінки об’ємного вмісту води в ґрунті на основі діелектричної проникності (об’ємної проникності) ґрунту. Діелектричну проникність можна розглядати як здатність ґрунту передавати електрику. Діелектрична проникність ґрунту зростає із збільшенням вмісту води в ґрунті. Така реакція зумовлена ​​тим, що діелектрична проникність води набагато більша за інші компоненти ґрунту, в тому числі включаючи повітря. Таким чином, вимірювання діелектричної проникності дає передбачувану оцінку вмісту води.

• Також одним з найбільш поширених методів вимірювання вологості ґрунту є технологія TDR (рефлектометрія інтервалу часу) — до теперішнього часу вже міцно усталений і загальновизнаний метод електромагнітного вимірювання. Електромагнітний імпульс передається по металевому волноводу і відбивається від поверхні вимірюваного продукту.

• Наступною технологією вимірювання вологості ґрунту, яка досить успішно зарекомендувала себе, є технологія FDR. Принцип роботи технології: електрична ємність конденсатора, який використовує ґрунт як діелектрик, залежить від вмісту води в ґрунті. При підключенні цього конденсатора (з металевих пластин або стрижнів, вкладених у ґрунт) разом з генератором, щоб утворити електричну ланцюг, зміни вологості ґрунту можна виявити за зміною робочої частоти ланцюга. Це основа техніки частотної області (FD), що використовується в датчиках ємності та частотно-доменної рефлектометрії (FDR).

• Крім того, досить ефективно себе зарекомендував метод вимірювання вологи ґрунту ADR (амплітудно-доменна рефлектометрія) на основі вимірювання імпедансу, що вважається більш зручним та менш витратним методом вимірювання об’ємного вмісту води в ґрунті. ADR був розроблений як метод, який має ефективність порівнянну з TDR та FDR, і який все ще дозволяє простіше виміряти об’ємну вологість ґрунту за допомогою простого вимірювання імпедансу. ADR відрізняється від TDR та FDR тим, що відносна діелектрична проникність визначається шляхом вимірювання імпедансу по якій радіочастотні електричні імпульси здійснюють обертання через щуп у ґрунті.

Про компанію:

ТОВ «Агро Флоу Систем» представляє на ринку України німецьку компанію AFS AGRO FLOW SYSTEM GmbH (Берлін). Компанія виробляє високоточне обладнання, яке вирішує основні проблеми, пов’язані з вологістю ґрунту, засоленістю та іншими параметрами.

ТОВ «Агро Флоу Систем» надає повну сервісну підтримку на території України. Прилади компанії AFS AGRO FLOW SYSTEM GmbH є сертифікованими на європейському ринку та надають точні и надійні результати замірів.