<---

Вологість ґрунту. Знати чи гадати?

Останнім часом посуха в Україні — це вже звичне явище. Клімат в нашій країні змінюється шаленими темпами, в декілька раз швидше, ніж на інших територіях. На думку кліматологів, нам варто підготуватися до десятиліття екстремальних кліматичних умов.

Наразі ми спостерігаємо, як одночасно три види посухи створюють погодні умови та здійснюють вплив на майбутні врожаї. Перша посуха – атмосферна – несе в собі низьку вологість повітря. Друга – ґрунтова – призводить до низької вологості ґрунту. Ну, і третя посуха – гідрологічна, через неї відбувається пересихання водойм та зникнення вологи з верхніх горизонтів ґрунту.

Вологість ґрунту складає основу майбутнього урожаю, а її відсутність призводить до критичних наслідків. Тому з кожним роком все більше сільськогосподарських компаній інвестують в технології, пов’язані з контролем вологи.

На міждержавному рівні інвестиції у прогнозування складають мільярди доларів. Космічна агенція NASA запустила на орбіту супутник SMAP, який проводить моніторинг вологості ґрунту за допомогою радарів та камер на глибині 5 см з точністю 5%.

В США майже кожний фермер наразі використовує прилади, які вимірюють вологість ґрунту та розуміє їх практичне значення та подальший вплив на підвищення врожайності.

Українські агрономи все більше придивляються та впроваджують використання сучасних приладів вимірювання вологості ґрунту.

В Україні представлені в основному зарубіжні виробники портативних приладів вимірювання вологості, такі як Aquaterr M-350 VWC чи Spectrum Fieldscout TDR350 Soil Moisture Meter. Але не так висока вартість, як сервіс при відсутності офіційних представництв для наших аграріїв становить перепону.

На початку 2020 року для українських аграріїв представила свою пропозицію німецька компанія AFS AGRO FLOW SYSTEM GmbHю Було запропоновано два прилади вимірювання вологості по доступній ціні та німецькій якості.

Першим приладом в лінійці приладів вимірювання вологості ґрунту є прилад M-SM5. Його основні переваги:

  • вбудований GPS-модуль, завдяки якому дані вимірювання будуть збережені з точними координатами поля вимірювання та часу здійснення заміру;
  • GSM-модем дає можливість приладу приєднатись до інтернету та передати заміри на комп’ютер для подальшого аналізу;
  • підсилена акумуляторна батарея дає можливість безперебійної роботи до 25 годин на одному заряді.

З покупкою приладу M-SM5 аграрій отримує доступ до веб-платформи, на якій зберігаються дані його замірів (у вигляді таблиць, графіків та інтерполяційних карт).

Микола Васильович Лєшуков, ПП Авіатор, Миколаївська область, Вознесенський район (2 тис. га, вирощувані культури: ячмінь, пшениця, сорго, соняшник, ріпак, кукурудза), агроном, 73 роки, досвід роботи понад 30 років. Використовує прилад вимірювання M-SM5.

«Більш ніж 15 років я щоденно відслідковую температуру ґрунту і все, що відбувається в небі (опади, температура, вітер) та веду записи на письмовому носії. Час від часу (раз на декілька років) наше підприємство звертається до лабораторії, аби зрозуміти запас вологи в шарах ґрунту.

Зміни температурного режиму, які супроводжують нас дедалі частіше, дуже сильно впливають на кількість, частоту та обсяг опадів, що, в свою чергу, вимагає від нас, агрономів, частішого вимірювання основних фізичних показників ґрунту для того, щоб обрати подальшу стратегію роботи. Це стає можливим завдяки використанню нових технологій.

Відтепер, коли в мене є прилад з вимірювання вологості ґрунту, я називаю себе «ворожун», бо ворожу знаннями, які я швидко та самостійно отримую завдяки приладу. Ця мобільність дозволяє мені знати, що відбувається на кожному полі. Це економить мій час та гроші і дозволяє швидко реагувати на ті проблеми, які з’являються. Ось, наприклад, перед початком посівної кампанії ми виміряли запаси вологи, які виявилися мало задовільними, та вирішили орати не плугом, а розпушувачем, аби зберегти той наявний запас. І ми вже почали загортати вологу.

Я впевнений, що прилад M-SM5 має дуже великі можливості, то ж з радістю використовую його і буду показувати та рекомендувати іншим!»

Наступний прилад – M-SM5 PRO — портативний прилад для вимірювання вологості ґрунту, оснащений сенсорним кольоровим дисплеєм.

  • Вбудований GPS модуль для визначення точки виміру
  • 4.3 ‘кольоровий сенсорний дисплей
  • Вбудований wi-fi модуль для оновлення ПЗ пристрою або передачею даних в хмарне сховище
  • Автономна робота батареї до 20 годин

З покупкою приладу M-SM5 PRO аграрій також отримує доступ до веб-платформи, на якій зберігаються дані його замірів (у вигляді таблиць, графіків та інтерполяційних карт).