<---

У землеробстві існує закон, який звучить як «Закон обмежуючого фактору». Це означає, що максимальна врожайність культури буде обмежуватися тим фактором, який знаходиться в мінімумі, навіть, якщо всі інші знаходяться на достатньому рівні. Тому важливо знайти той фактор розвитку рослин, який обмежує вихід на заплановану врожайність.

Крім таких обмежуючих факторів як азот, фосфор, калій, сірка, залізо, бор, норма висіву, строк сівби та інші, волога (як основне джерело харчування і доставки мікроелементів рослинам) посідає важливе місце, адже отримання високих врожаїв передбачає забезпечення рослин достатньою кількістю вологи.

Якщо брати за приклад кукурудзу, то вона споживає найбільшу кількість вологи протягом перших 30 днів. Недостатність вологи в цей критичний період, який часто супроводжується і повітряною посухою, викликає в’янення рослин, уповільнення періоду вегетації і, як наслідок, зменшення врожайності.

Як визначити запаси продуктивної вологи, не витрачаючи час на такий трудомісткий метод як проведення аналізу в агрохімічній лабораторії?

З останніх технологій, які дають можливість повсякденно контролювати рівень вологозабезпечення на полях, є прилади компанії AFS AGRO FLOW SYSTEM GmbH (Німеччина).

Особливої уваги заслуговує прилад вимірювання вологості ґрунту M-SM5 PRO.

Цей портативний прилад дає змогу вимірювати вологість ґрунту за допомогою сенсора, який треба просто занурити в ґрунт і отримати показники вологості у мм чи % з кроком 5 см.

Особливості приладу:

  • Точність вимірів вологості забезпечується в тому числі і завдяки вбудованому тензометричному датчику, який враховує коефіцієнт ущільнення ґрунту.
  • Заміри можна подивитися на приладі у вигляді таблиці або графіку.
  • GPS-модуль дозволяє фіксувати точку кожного заміру та робити прив’язку до конкретних полів.
  • Wi-Fi-модуль дозволяє передавати дані на сервер, де вони надалі зберігаються.
  • На веб-сторінці можна продивлятися свої дані, фільтрувати їх по даті замірів, по глибині заміру, порівнювати заміри, накопичувати аналітичні дані, робити звіти по замірам в розрізі фільтрів, експортувати дані в Excel, створювати контури полів для того, щоб прив’язати дані під конкретні поля чи під конкретну особу (агронома).
  • Крім того, прилад M-SM5 PRO дає можливість вимірювання температури ґрунту, що досить актуально для прийняття рішень щодо своєчасності посівів та обробітку ґрунту

Про компанію:

ТОВ «Агро Флоу Систем» представляє на ринку України німецьку компанію AFS AGRO FLOW SYSTEM GmbH (Берлін). Компанія виробляє високоточне обладнання, яке вирішує основні проблеми, пов’язані з вологістю ґрунту, засоленістю та іншими параметрами. ТОВ «Агро Флоу Систем» надає повну сервісну підтримку на території України.

Телефон +38067 366 85 01, email: info@agroflowsystem.com